Een nieuw jaar, een nieuwe reeks GentM

(dit verscheen ook in editie 42 van mijn nieuwsbrief - inschrijven kan hier)

Olivier houdt er wat structuur in.

Olivier houdt er wat structuur in.

🥳 - Een extra hoera voor 2019, want er komt een nieuwe GentM-reeks, wellicht, het zou me verbazen van niet (altijd een slag om de arm houden, hé). Olivier had een oproep gelanceerd en zie: vorige week zaten we in een vergaderzaal van In the Pocket en werd er duchtig bijgepraat, nieuwjaar gewenst, gefreewheeled, maar ging Olivier ook aan een whiteboard staan om er wat structuur in te krijgen, om ons daarna mee te nemen naar café Amigo. Een combinatie die was wat we nodig hadden :-)

>> Trouwens: als je wilt meewerken aan GentM, laat iets weten! <<

Een van de sporen waar we op zitten in Biotech, maar ook op de toekomst van voedsel, decentraal internet, enzovoorts. Ik noteerde tijdens de bijeenkomst een paar zaken die mij alvast interesseerden, en vond er deze links bij:

🚂 🚗 🚲 - Traffic management as a Service, of het onwelgebekte TMAAS. Ik kende het niet, maar met onderstaande filmpje kom je al een heel eind:

Ook op de site van de Stad Gent vind je wat uitleg, met onder andere dit:

Het Traffic Management as a Service-systeem gebruikt data die al voorhanden zijn bij verschillende partners en bedrijven en neemt alle mogelijke transportmogelijkheden in acht. De weggebruikers zullen niet alleen geïnformeerd worden over hun verplaatsing, maar ook alternatieven aangereikt krijgen bij verstoringen. Zo kunnen de stadsbewoners inzicht krijgen in de efficiëntste, veiligste, duurzaamste en aangenaamste manier om zich te verplaatsen. Daarnaast kunnen medewerkers van de Stad Gent alle mobiliteitsgegevens opvolgen, en die gebruiken voor het afstellen van verkeerslichten, het informeren van inwoners, het evalueren en voorbereiden van mobiliteitsmaatregelen …

Meatable-oprichters Krijn De Nood en Daan Luining

Meatable-oprichters Krijn De Nood en Daan Luining

🐔 - Er was wel wat animo over ‘vlees uit een proefbuis’. Daar kwam meteen een filosofische vraag bij: als 'artificiële kip’ gekweekt wordt uit moleculen van een echte kip, hoe staan vegetariërs daar dan tegenover? Je eet geen dood dier, maar wel een afgeleide van een levend dier. Anyway, rond 'proefbuisvlees' is in ieder geval een start-up scene aan het ontstaan. Zie onder andere dit artikel op Bloovi: Hamburgers uit een proefbuis: deze Nederlandse start-up ontwikkelt het vlees van de toekomst.

🚴 - Beetje in de marge van de voedseldiscussie, ging het ook over duurzame winkels en duurzaam transport van voedsel. Dit kende ik ook nog niet, maar in Gent levert Lidl boodschappen aan huis met cargovélo.

❤️ - Het Antwerpse Genae heeft meerdere buitenlandse vestigingen en zou alles moeten weten over waar de medische wereld naartoe evolueert. Ze zijn immers gespecialiseerd in het testen van medische apparatuur en namen vorig jaar een bedrijf over waardoor ze ook digitale data meer gaan inzetten. Daarover verscheen een artikel in De Tijd, met onder andere dit:

‘Tot zover verwerkten wij hoofdzakelijk gegevens van klassieke klinische studies, die werden uitgevoerd volgens een vast protocol. Nu gaan we breder en kijken we ook naar digitale data. Informatie over de levenskwaliteit van een patiënt bijvoorbeeld.’

Je ziet: zo van die GentM-meetings kunnen over vanalles gaan, net als de reeksen. Al blijft het algemene uitgangspunt altijd: technologie, wat doet dat met een mens. Het is nu een kwestie van wat topics af te bakenen, er een rode draad in te zien, en een locatie te vinden in Gent waar de reeks kan plaatsvinden. Al zijn ook daar al een paar ideeën rond. Meer info volgt uiteraard!